Biały ser wędzony – twaróg wędzony

 

Ser twarogowy wędzony

W wędzarni możemy (oprócz mięsa i ryb) przygotować doskonałe sery wędzone. Przygotowanie ich jest podobne jak przygotowanie wędzonek mięsnych. Należy kupić dobry tłusty ser twarogowy (można go też wykonać samodzielnie).

Ser biały - przed wędzeniem

Solenie

Ser należy podzielić tak, aby swobodnie można było go wsadzić do siatki. Aby nadać mu ciekawy smak, możemy posypać ser przyprawami takimi jak kminek, papryka, czosnek czy zioła prowansalskie. W przypadku serów nie peklujemy ich, lecz moczymy w solance przez dwanaście godzin. Solanka to roztwór wody z solą. W przypadku serów stosowana jest solanka o mocy od 8 do 10% (1l solanki o st. 10% to 0,10kg soli rozpuszczonej w litrze wody).

Przygotowanie do wędzenia sera, osadzanie w gazie lub siatce

Po zakończeniu solenia, twaróg zawijamy w gazę (warto ja przewietrzyć, aby straciła zapach). Doskonałym rozwiązaniem jest siatka na szynkę. Twaróg należy delikatnie umieścić w siatce bądź gazie tak, aby się nie rozpadł. Gazę i siatkę należy związać z obu stron. Z jednej strony robimy pętelkę do zawieszania.

Ser twarogowy przygotowany do wędzenia

Wędzenie sera białego

Wędzenie w temperaturze 40-60st. – około trzy godziny. W przypadku serów pomijamy osuszanie tak, jak ma to miejsce w przypadku wędzonek mięsnych.

A oto efekty wędzenia sera twarogowego:Sery wędzoneSery wyciągnięte z wędzarni, jeszcze w gazie. Mniejsze sery są serami półtłustymi, a większe pełnotłustymi. Sery te były tylko moczone w solance 8%, bez żadnych przypraw i dodatków. Wędzone w towarzystwie dziesięciu udek z kurczaka.

Ser twarogowy wędzonyI oto pełnotłusty, wędzony ser twarogowy. Smak doskonały, nie rozpada się zbytnio. Ser półtłusty również jest pyszny, lecz bardziej się rozpada.

 

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Przeczytaj poprzedni wpis:
Kiełbasa wiejska – przepis

Zbliżają się Święta Wielkiejnocy, warto pomyśleć z tej okazji o własnoręcznym wyrobie tradycyjnej wędliny, obecnej na każdym wielkanocnym stole –......

Zamknij