Wędzarnia budowa

Wędzarnia – Budowa wędzarni

 

Nie jest czymś specjalnie trudnym. Wystarczy zebrać chęci, materiały budowlane i oczywiście musimy wybrać odpowiedni projekt wędzarni. Co do projektu to polecam poszukać w sieci lub skorzystać z mojej instrukcji.

Niesłychanie pomocną jest strona wedlinydomowe.pl, gdzie wielu wspaniałych forumowiczów służy radą dosłownie 24h na dobę. Szukałem przez dłuższy czas prostego, ciekawego projektu wędzarni. Wybór padł na projekt według Jackosza ze strony wedlinydomowe.pl. Uznałem, że jest on na tyle ciekawy i prosty, że przy niewielkim wkładzie finansowym dam radę ją sam zbudować.

Oczywiście moja wędzarnia nie jest wierna kopią majstersztyku Jackosza.

Postawiłem sobie kilka założeń, które charakteryzują moją wędzarnie:

Cena materiałów ma być możliwie niska

Wykorzystać to co jest dostępne za darmo lub półdarmo

Brak konkretnego planu, robię wszystko na oko, bez rysunków i pomiarów, wychodząc z założenia jak się uda to się uda, a jak nie to będzie skalniak.

Wymiary mojej wędzarni są zbliżone do wymiarów pierwowzoru.

Wymiary wędzarni

  • podstawa betonowa 100 X 100 cm – dwie sztuki

  • kanał dymowy 145 cm

  • palenisko 80 X 80 cm X 50 cm

  • komora wędzarni 100 X 100 cm i 250 cm szczyt dachu.

Materiały do budowy wędzarni:

  • cegły klinkierowe około 60 sztuk

  • cegły szamotowe 30 sztuk

  • cegła wentylacyjna – pustak wentylacyjny 6 sztuk

  • szyber z Allegro

  • zaprawa szamotowa ok 6 kg

  • zaprawa klinkierowa 50 kg

  • cement Portlandzki 150 kg

  • piasek 400 kg

  • gruz ?/?kg – 20 taczek

  • drzwiczki od pieca kaflowego

  • pręty zbrojeniowe, druty

Materiały użyte do budowy komory wędzarni:

  • Kantówki 5X9X100 cm -18 sztuk

  • Deski 2X9 cm – 50 sztuk

  • Podbitka sosnowa 6 m2 (z zapasem, zostało niecałe m2)

  • Gont – ogon bobra 3m2

  • Płyta na komin – 2 szt. 150X40 cm

  • Zawiasy – 2 sztuki

  • Zasuwka – 1 sztuka

  • Kołki rozporowe – fi 10 ze śrubami

  • Folia budowlana – 5 m2

  • Wkręty – rozmaite rozmiary

  • Gwoździe do boazerii, do papy i inne.

  • Kątowniki budowlane 31 sztuk

Cegły dostałem w „spadku” po rozebranym starym kominku. Był on skonstruowany z cegieł klinkierowych oraz szamotowych. Cegły oczyściłem i przygotowałem stosik gotowy czekający na murowanie. Drut, pręty zbrojeniowe, drzwiczki kupiłem na złomie 1,5 zł/kg. Gruz dostałem od robotników z pobliskiej budowy.

Prace betoniarskie

Najpierw wybrałem teren pod wędzarnie. Następnie przygotowałem dwa wykopy z szalunkami o wymiarach 1X1 m, znajdujące się w odległości około 1,2 m do siebie pod wylewkę. Jeden na którym usytuowane ma być palenisko znajduje się niżej a drugi z komorą wędzarniczą o około 30 cm wyżej. Wylewki są zazbrojone drutami. Przed wylaniem betonu wsypałem dwie taczki gruzu aby mniej zużyć betonu. Zaprawę uzyskałem z cementu i piachu – stosunek (1:3).

Palenisko

Składa się z dwóch części. Pierwsza wewnętrzna jest wykonana z cegły szamotowej. Cegły połączone są zaprawą szamotową. Część ta nazywana przeze mnie wkładem, zaopatrzona jest w drzwiczki od pieca kaflowego. Zewnętrzna część jest wykonana z cegły klinkierowej. Całość przykryta jest stropem z betonu zbrojonego. Ramka drzwiczek jest od góry zatopiona w stropie, dodatkowo uszczelniona od środka zaprawą szamotową i od zewnątrz zaprawą cementową.

palenisko

Pomiędzy paleniskiem i komorą wędzarniczą jest kanał posadowiony na wylewce „mostku” o szerokości ok 25cm. Zrobiłem go po to aby ruszająca się ziemia, po zimie nie uszkodziła mi kanału z cegieł wentylacyjnych. Za pierwsza cegłą wentylacyjną umieściłem szyber. Dwie pierwsze cegły są połączone zaprawą szamotową a pozostałe klinkierową. Wkład z zewnątrz obudowałem klinkierem i przy użyciu zaprawy klinkierowej. I tu popełniłem błąd. Zamiast zaprawy klinkierowej mogłem zastosować zwykłą cementową. Łatwiej się nią operuje i mniej klnie niż przy zaprawie klinkierowej.

Komora wędzarnicza u podstawy ma wymiar 1X1m, jest obudowana cegłami klinkierowymi ( 2 warstwy).

Na tym spoczywa komora wędzarnicza, która jest wykonana z drewna.

Komora wędzarni

Ową komorę wykonałem z palet, które uprzednio delikatnie mówiąc rozbiłem. Gwoździe usunąłem za pomocą łomika, kombinerek i młotka.komora wędzarni

Z uzyskanych kantówek i desek wykonałem szkielet.

Do budowy komory wędzarni zużyłem 7 palet jednorazowych. Są one pozbawione impregnatów, posiadają piękne deski o gładkiej powierzchni. Uzyskałem 16 kantówek 5X9 cm oraz ponad 50 desek 2X9 cm.

Budowa komory wędzarni

Prace zacząłem od przytwierdzenia do postumentu wykonanego z cegieł klinkierowych podstawy. Podstawa składa się z kantówek o wymiarach 5X9 cm. Położyłem je na płask tj. szeroką stroną deski i przytwierdziłem za pomocą kołków rozporowych do cegieł – po 2 szt na kantówkę.komora wedzarki

Potem postawiłem słupy z kantówek. Przytwierdziłem je za pomocą kątowników budowlanych po 2 sztuki na słup. Pomiędzy nimi wykonałem poziome rozpórki krańcowe i także je zamocowałem kątownikami.

Na wysokości około 45 cm od podstawy zamontowałem rozpórki 5X9 cm, poziome z dodatkowo nawierconymi pół-otworami pod kije do wędzenia. Tu także zastosowanie znalazły wspomniane kątowniki. Średnica pół-otworów około 30 mm – otwór wykonałem frezem. Aby otwory leżały symetrycznie względem siebie, wierciłem otwory w dwóch belkach naraz. Były one przyciśnięte do siebie i dopiero wierciłem.

Na wysokości około 90 cm wykonałem identyczne rozpórki, tylko z deski o przekroju 2X9 cm.

U podstawy wykonałem jeszcze dwa pionowe słupy wyznaczające przyszłe drzwi.

Po tym wszystkim wykonałem podsufitkę by ją dodatkowo wzmocnić dołożyłem do konstrukcji poprzeczkę z kantówki. Podsufitka z desek, posiada otwór na komin. Dodatkowo miejsce spoczynku komina na podsufitce wzmocniłem kantówką. Dzięki temu komin leży solidnie umocowany długimi śrubami i nie ma siły by go coś ruszyło z miejsca. Wykonałem z desek klejonych komin o wymiarach 30 X 40 X 60 wysoki. Dlaczego taki ? Bo takie miałem deski i nie chciało mi się ich ciąć. Poza tym musiał bym to robić ręcznie bo nie mam prądu na działce.wedzarnia

Po tym etapie wykonałem z kantówek konstrukcję dachu. Kantówki połączyłem płaskimi kątownikami z obu stron. W ten sposób wykonałem 3 żebra dachu. Aby konstrukcja szkieletu dobrze się opierała na dachu wykonałem wcięcia w kantówkach w równych odległościach po każdej ze stron. Ułatwiając sobie to zadanie dołożyłem na styku wcięć poprzeczne deski. Otrzymane kratownice umocowałem do podsufitki za pomocą kątowników.dach wędzarni

Następnie przeszedłem do zabudowy konstrukcji boazerią – podbitką. Podbitka jest lepsza, ponieważ jest przystosowana do pobytu na dworze. Wykonana jest z sosny skandynawskiej odpornej na warunki atmosferyczne. Całość obiłem podbitką z uwzględnieniem otworu drzwiowego. Po tym etapie przyszła kolej na dach, który został obity deskami z uwzględnieniem komina oczywiście.

Drzwi wykonałem z podbitki wzmocnionej dwoma deskami.

Pokrycie dachu jest wykonane z gontu bitumicznego. Pod gont położyłem dwie warstwy folii budowlanej. Wybrałem taki wariant ponieważ jest on tańszy od papy jako podkładu.

komora wedzarni i dach

Zewnętrzna część wędzarni jest pokryta farbą – impregnatem do drewna.

Na wylocie komina zamieściłem klapę. Owa klapa ma dwa zadania. Pierwszym jest ochrona wnętrza wędzarni przed zanieczyszczeniami i deszczem. Drugim jest funkcja regulacji przepływu dymu.

Gdy zakończyłem budowę wędzarni zabrałem się za jej powolne, stopniowe przepalanie. Jest to ważny etap ponieważ dym i temperatura usuwają resztki żywicy. Żywica potrafi zepsuć smak wędzonek. Przepalanie należy przeprowadzać wielokrotnie.

Wędzarnia po 2 latach, kilka uwag

Po ponad dwóch latach użytkowania wędzarni, stwierdziłem wadliwość rozwiązania przewodu dymowego wykonanego z cegieł wentylacyjnych! Cegła ta jest mało odporna na mróz i po prostu pęka. Zamiast tego wykonałem kanał z cegieł i płytek mrozoodpornych. Płytki posłużyły mi jako szalunek – strop, który zalałem betonem.

Palenisko okazało się ciut za niskie, spokojnie można dodać jedną warstwę cegieł. Umieszczona na szczycie paleniska zasuwa rewizyjna również poddała się mrozowi. Została zastąpiona metalowymi drzwiczkami od pieca. Jest ona wyjątkowo pomocna przy rozpalaniu jak i czyszczeniu paleniska.

Podsumowując oceniam wędzarnię jako udaną. Wędliny wychodzą wspaniałe!

Komentarze: 13

  1. Tomasz Wrzesień 19, 2012 at 6:19 am Reply

    Witam.Spodobała mi się Pana wędzarnia.Proszę o informacje na temat kosztów budowy takiej wędzarni.Pozdrawiam

    • admin Wrzesień 20, 2012 at 6:44 am Reply

      Budowałem ją rok temu. Wydałem około:
      100 zł na wylewkę i zaprawy, 200 na boazerię, 100 śruby, zawiasy, kątowniki oraz około 100 złotych gont i folia. Reszta konstrukcji pochodzi z palet przemysłowych nie impregnowanych, cegły z odzysku po kominku, gruz od sąsiada. Myślę, że za 900 złotych można postawić taką wędzarnię. Nie znam cen. Jeżeli są jakieś wątpliwości to proszę pisać. Pozdrawiam

  2. Marian Październik 13, 2012 at 8:16 pm Reply

    Witam. W tym tygodniu skończyłem budować podobną wędzarnie. tylko boki po 80 cm. Wysokość domku 1,5 m . Zamiast drzwi mam podnoszony jeden dach.
    Wylewka 3 wiadra piasku +cement za 10 zł, trochę gruzu.
    Deski na cały domek 150 zł, 2 zawiasy do podnoszenia dachu – 16 zł , rura ocynkowana 1mb – 20 zł na komin i rurę od paleniska do wędzarni, 2 kwadraty blachy na dach – 40 zł , impregnat do pomalowania z zewnątrz to cena 20 zł za 3 litry – wyszło 1,5 litra 2 razy malowane, Reszta to własna robocizna. Już 3 razy przepalałem środek. Mięso i boczek już się peklują.
    Pozdrawiam

    • admin Październik 15, 2012 at 1:16 pm Reply

      A czy ta rura ocynkowana doprowadza dym do wędzarni czy tylko odprowadza? Jeżeli doprowadza to trzeba ją mocno wypalić, lub wymienić na inną, gdyż ocynk jest szkodliwy. Proszę przesłać zdjęcia to postaram się je zamieścić.

  3. Wędzarnia | poradnikfaceta Luty 4, 2013 at 2:40 pm Reply

    […] wiedzieć jak  zbudować wędzarnię z jakich materiałów. Wędzarnia musi być zbudowana z materiałów nie toksycznych, nie […]

  4. Zbyszek Kwiecień 26, 2013 at 8:50 am Reply

    Witam, zaczynam przygodę z wędzeniem, chociaż właściwie to moi rodzice przez lata wędzili (w tzw. beczce), no ale teraz chcę sam. Nie mam jakoś czasu na budowę wędzarni z prawdziwego zdarzenia, ale wypatrzyłem w Castoramie wędzarkę MG504. Chodzi mi głównie o konsultację w następującym zakresie – jest w niej zastosowana miska na wodę pomiędzy paleniskiem a rusztem. Idea niby taka, że dym miesza się z parą i mięso niby nie jest wysuszone. Wygląda to ciekawie, ale chciałbym poznać Pana (a może Pani :-) opinię w zakresie takiego rozwiązania. Pozdrawiam

    • admin Kwiecień 26, 2013 at 8:51 am Reply

      Raczej nie spotkałem się z takim wynalazkiem. Proponuje wędzić bez nawilżania. W efekcie wyroby mogą wyjść kwaśne!

  5. Dawid Czerwiec 23, 2013 at 9:14 pm Reply

    Witam. Przypadła mi do gustu Pana konstrukcja. Prezentuje się nieźle, dlatego spróbuję zmierzyć się z jej budową. Nie jestem budowniczym z wykształcenia, dlatego proszę o kilka porad (może dla niektórych banalnych, ale dla mnie niezbędnych):
    1. Czy do paleniska musi być doprowadzone powietrze jakimiś otworami, czy dzięki pochyłemu kanałowi jest odpowiedni „cug” i pali się dobrze?
    2. Czy spód, wewnętrzne ściany komory wędzarni obudować też cegłami szamotowymi?
    3. W wykazie materiałów jest aż 50 desek – one są na dach, czy użył je Pan również na ściany? (z tego co zrozumiałem, ściany komory wędzarni są tylko z listew podbitki przymocowanych do kantówek)
    4. Z czego zrobił Pan „strop” nad palniskiem? Planuję nad paleniskiem zrobić ścianki i może jakiś grill stowrzyć… Co byłoby najlepsze jako sufit paleniska i spód grilla jednocześnie?
    5. Czy kanał pomiedzy komorami ma być w efekcie „zasypany” ziemią, czy może pozostać jak widać na zdjęciach. Moze jakiś inny pomysł jak go ciekawie wykorzystać jeśli ma pozostać na zewnatrz?
    6. Czy spód paleniska musi być jakoś specjalnie przygotowany, czy ogień rozpala się bezpośrednio na wylewce?
    7. Czy drewnianą konstrukcję komory wędzarni przytwierdzam jakimiś kątownikami zakotwiczonymi w postumencie, czy wystarczy, że przymocuje ją kołkami rozporowymi?

    • admin Czerwiec 25, 2013 at 7:23 pm Reply

      Witam. Wędzarnia po prawie dwóch latach spisuje się nieźle.
      Odnośnie modyfikacji jakie bym wykonał to:
      W kanale dymowym zastosować rurę stalową zamiast cegieł wentylacyjnych. Cegły słabo znoszą zimę. Można pokusić się i je zalać cementem.

      Odpowiedzi na pytania:
      1. Kanał jest pod kątem co zapewnia cug. Dostęp powietrza jest regulowany drzwiczkami.
      2. Nie ma potrzeby, szamot jest dobry do paleniska. Spód można wykafelkować i proponuję umieścić jakiś otwór odpływowy. Przydaje się przy myciu wędzarni.
      3. Deski zostały użyte na dach, były dosyć wąskie. Ściany są zrobione z podbitki.
      4. Strop zrobiony z wspomnianych desek. U mnie sufit paleniska jest wylany z betonu. Proponuję zrobić wysokie palenisko, tak aby zmieścić 2 drzwiczek a nie jedne jak to jest u mnie. Po wylaniu stropu i jego zaschnięciu, można na tym budować grill.
      5. warto zrobic go ze stalowej rury i taki zalać betonem, potem zasypać ziemią, można go wymurować z cegieł i również zasypać.
      6. Palę bezpośrednio na wylewce.
      7. Ja zastosowałem same kołki.

  6. Sebastian Grudzień 6, 2013 at 9:02 am Reply

    Zamierzam wybudować sobie na podwórku małą wędzarnie. Nie wiem dokładnie jak to zrobić, nigdy nie byłem majsterkowiczem ale spróbuje. Trochę już się dowiedziałem z waszej stronki swoja droga są tutaj bardzo przydatne informacje. Mam kilka pytan. Byłbym wdzieczny za odpowiedz. Czy to prawda ze najlepsza wedzarnia powinna byc zbudowana z drewna dębowego? Czy konieczny jest komin do odprowadzenia dymu? I powiedzmy ze chcialbym troszke pohandlowac uwędzonym mieskiem np na targowiskach. Jakie pozwolenia bede potrzebował. Podejrzewam ze w gre wchodzi sanepid badz weterynaria. Z gory dziekuje.

    • admin Grudzień 6, 2013 at 9:11 am Reply

      Jako pierwszą wędzarnię, polecam wędzarnię z beczki.
      Moja jest z drewna iglastego i dobrze się spisuje. Dąb jest drogi, trudniejszy w obróbce. Ważne, żeby drewno było surowe, bez chemii. Na zewnątrz można pomalować wędzarnię, wewnątrz już nie!
      Komin – są wędzarnie bez komina – beczka, którą się przykrywa mokrym workiem jutowym lub innym. Więc komin nie musi być koniecznym elementem wędzarni.
      Handel – tu trzeba udać się tych instytucji i tam zasięgać języka. Wiem, że od spraw „mięsnych” jest insepkcja weterynaryjna. Lepiej nie próbować robić tego na lewo bo grozi za to nawet parę lat więzienia, w przypadku jakiegoś otrucia i itd.

  7. Janek Listopad 14, 2014 at 10:07 am Reply

    Witam! Czemu cegła szamotowa w palenisku? Przeglądam stronę „wedlinydomowe” i tam każdy odradza jej stosowania.

    • admin Grudzień 14, 2014 at 8:47 am Reply

      Nie słyszałem o tym by ktoś odradzał jej stosowanie. Ja mam i doskonale się spisuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress