Kiełbasa krakowska – przepis

Kiełbasa krakowska własnego wyrobu jest zdecydowanie inna od tej, jaką dostaniemy w sklepach. Wyjątkiem może być kiełbasa kupowana w nielicznych małych, nieuprzemysłowionych masarniach lub na stoiskach oferujących bardzo drogie wędliny.

Przepis na kiełbasę krakowską – 2kg:

  • 1000g mięsa wieprzowego chudego – szynka,
  • 200g wołowiny,
  • 600g wieprzowiny bardziej tłustej od szynki – łopatka,
  • 200g mięsa tłustego – słonina,
  • 30g peklosoli,
  • 10g pieprzu białego,
  • 6g cukru,
  • cztery ząbki czosnku polskiego,
  • kardamon – szczypta,
  • gałka muszkatołowa – szczypta,
  • osłonka białkowa karmel ø65 lub jelita naturalne.

Sposób przygotowania kiełbasy krakowskiej:

  • mięso wieprzowe pokroić na kawałki 3x3cm, wołowe na mniejsze 2x2cm, a tłute siekamy bardzo drobno poniżej 1x1cm,
  • całe mięso dokładnie  mieszamy do uzyskania jednolitej masy,
  • mięso mieszamy z peklosolą i przyprawami,
  • całość trzymamy w lodówce przez dwa dni,
  • po dwóch dniach sprawdzamy czy mięsu nic się nie stało,
  • napełniamy dokładnie osłonki białkowe, które dzieli się na około 0,3-0,5m odcinki,
  • odcinki oddzielamy przędzą wędzarniczą,
  • przygotowane batony można powiesić przed wędzeniem w cieniu – osadzanie.

Wędzenie kiełbasy krakowskiej

Dwie godziny w gorącym dymie (około 70st.). Po wędzeniu kiełbasę parzy się w temperaturze 75 stopni, a następnie należy chłodzić ją w zimnej wodzie i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

 

 

 

 

 

Tagi: , , , ,

Komentarze: 3

  1. Adam Grudzień 16, 2013 at 7:06 pm Reply

    jak długo parzymy?

  2. Stanley Luty 6, 2014 at 6:14 pm Reply

    uwielbiam kielbasy ktore smaa przyrzadzam, sa bez konserwantow itp. ale rownie dobre sa wyroby Henryka Kania ta seria bez „E”

  3. ujec Marzec 2, 2014 at 3:25 am Reply

    Super wórszt .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Przeczytaj poprzedni wpis:
biala
Biała kiełbasa – przepis

Przepis na prostą i smaczną białą kiełbasę. Ten przepis jest wielokrotnie modyfikowany przeze mnie. Ilości przypraw są jak dla mnie......

Zamknij