Przejdź do treści

Wołowa kiełbasa szynkowa

Pyszna i delikatna kiełbasa wołowa.

Skład:

  • 5 kg wołowiny,
  • 1,5 kg słoniny, podgardla lub innego tłuszczu,
  • woda – byle nie kranowa, może być filtrowana,
  •  80 g soli,
  • 20 g pieprzu świeżo zmielonego,
  • 30 g ziela angielskiego,
  • kilka ząbków czosnku.

Wykonanie kiełbasy wołowej:

  1. Mięso marynujemy w temperaturze do 8 stopni przez dobę,
  2. Po dobie mięso przepuszczamy przez szarpak i mieszamy z wodą do uzyskania kleistej masy,
  3. Mielimy tłuszcz na oczkach 10 mm, dodajemy go do mięsa,
  4. Do masy dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy,
  5. Nadziewamy wołowe jelita naturalne ściśle. Nie mogą wystąpić żadne pęcherze powietrza,
  6. Końce kiełbas należy związać lub zaflokować patyczkiem,
  7. Kiełbasę wędzić.

5 komentarzy do “Wołowa kiełbasa szynkowa”

  1. Przepis zyskałby, gdyby zawierał więcej niezbędnych informacji:
    1. Jaka wołowina, tzn. mięso z jakiej części półtuszy wołowej należy użyć do produkcji?
    2. Co to znaczy „marynujemy”? Jest marynowanie na sucho i mokro. Z przepisu nie wynika w jaki sposób mamy zamarynować mięso.
    3. Wymienianie w przepisie „woda” bez podania ilości, ani do czego i kiedy jej użyjemy, to jakieś nieporozumienie

    Generalnie przepis wygląda na teoretyczny i z praktyką masarską, nawet tą domową, ma niewiele wspólnego.

    1. Odpowiedź.
      1. Wołowina mieszana, jak nie podana jaka to daj taką jaką masz.
      2. Marynowanie lubisz na sucho to marynuj na sucho, lubisz na mokro to marynuj na mokro.
      3. Woda – ilość zależy od mięsa. Stare, młode, świeże, mniej świeże, gatunek, gatunek zwierza – każde wymaga innej ilości wody. trudno podać ile dla każdego przypadku.
      Zacznij od czegoś prostego – np. biała kiełbasa. To doskonałe pole do nauki. Pozdrawiam

    2. Dziękuję za słuszne uwagi.
      Odpowiedź:
      1. Może być mieszane – jakie masz.
      2. To racja nie wiadomo jak marynować. Można na sucho lub mokro.
      3. W zależności od rodzaju mięsa, jego „wieku” stosuje się różne ilości wody, tutaj trzeba zastosować własną intuicję.

      Dziękuję za podsumowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Secured By miniOrange