Co warto wiedzieć o domowym wyrobie wędlin?

Domowe wędliny od lat królowały na stołach naszych prababć oraz babć. Zdrowsze, smaczniejsze, bardziej aromatyczne – są zdecydowanie lepszym wyborem niż wędliny kupione w markecie, których skład pozostaje jedną wielką niewiadomą. Co warto wiedzieć o domowym wyrobie wędlin? O tym przeczytasz w tym wpisie.

Mimo błędnego przekonania, domowy wyrób wędlin wcale nie musi być trudny ani skomplikowany. Dla prawdziwych smakoszy i miłośników domowych wyrobów może stać się wyjątkową i bardzo smakowitą pasją. Wystarczy tylko wiedzieć o kilku podstawowych zasadach, którymi rządzi się domowy wyrób wędlin i można brać się do pracy! A efekt zaskoczy całą rodzinę, która skosztuje nie tylko smacznych, ale także zdrowych wyrobów. Bo tylko od ciebie zależy jakich składników, mięsa oraz przypraw użyjesz, aby przygotowana wędlina miała odpowiedni aromat i smak.

Co warto wiedzieć o domowym wyrobie wędlin?

Aby rozpocząć pracę nad przygotowaniem domowej wędliny, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim pamiętaj, że ma być to dla ciebie przyjemność, a nie przykry obowiązek. Mimo powszechnej opinii, zrobienie wędliny w domowych warunkach nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Wystarczy odrobina dobrych chęci oraz poświęconego czasu! I nawet jeśli za pierwszym razem coś pójdzie nie tak, to nie warto się zniechęcać, tylko próbować dalej. Domowego wyrobu wędlin, tak samo jak zrobienia zupy czy innych potraw, trzeba się po prostu nauczyć.

Przygotowanie wędlin w domowych warunkach wymaga inwestycji w kilka podstawowych sprzętów. Samo wędzenie wędlin nie wymaga zakupu sprzętu, w którym będziesz wędził wędliny. Osoby początkujące mogą po prostu je parzyć lub wykonać w szynkowarze. Jeśli natomiast budżet ci na to pozwala, dobrym rozwiązaniem byłby zakup małej, przenośnej wędzarki. Takie urządzenie można postawić w ogrodzie lub na balkonie i tam wędzić wędliny. O ile z biegiem czasu domowy wyrób wędlin przypadnie ci do gustu i posiadasz przydomowy ogród, warto pomyśleć o wybudowaniu własnej wędzarni, która będzie idealnym rozwiązaniem na lata.

Wśród podstawowych sprzętów i akcesoriów, w które warto zaopatrzyć się zanim zaczniemy przygotowywać domowe wędliny, można wymienić maszynkę do mięsa, jelita wieprzowe, w które będziemy napełniać mięso z maszynki oraz lejek, niezbędny do zamontowania na maszynce. Będzie nam potrzebna także nadziewarka, sztuczne osłonki, siatka na szynkę, termometr do mierzenia temperatury w środku szynki, areometr do mierzenia stężenia soli oraz tuba. Wszystkie sprzęty, potrzebne do domowego wyrobu wędliny znajdziesz w sklepie www.domowaspizarnia.pl

Jest jeszcze jeden bardzo ważny element, o którym nie można zapomnieć. Mowa tutaj o gotowych zrębach z drzew olchowych, dębowych, bukowych lub owocowych. Użycie ich podczas domowego wyrobu wędliny sprawi, że nabierze ona odpowiedniego aromatu oraz smaku. Klasyczny bukiet zapachów oraz brązowy kolor uzyskamy, jeśli użyjemy zrębów olchowych lub dębowych. Jeśli robimy wędliny z tłustych mięs, jak żeberka, golonka czy boczek to warto zastosować zręby śliwkowe. Przy wędlinach z drobiu można wykorzystać zręby z jabłoni, a wiśnia sprawdzi się przy szynkach.

Gdy już zabierzemy się za domowy wyrób wędlin pamiętajmy o odpowiednim doprawieniu mięsa. Jakie oraz ile zastosujemy przypraw zależy od indywidualnej preferencji, jednak zawsze warto dodać pieprz, czosnek, majeranek oraz sól – te podstawowe przyprawy nadadzą wędlinom odpowiedniego smaku. Można zastosować także rozmaryn, gorczycę oraz jagody jałowca.

Gdy już kupimy wszystkie składniki, możemy spróbować swoich sił podczas domowego wyrobu. Bardzo ważną zasadą jest niezniechęcanie się, nawet gdy za pierwszym razem nie uzyskamy idealnego smaku czy aromatu produkowanych przez nas wędlin. Jednak wiedząc co jest w składzie takiej wędliny, mamy gwarancję zdrowszego i wiarygodniejszego produktu niż te, które kupujemy w sklepach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *