Tabela peklowania na mokro

 

 

 

Poniżej znajdziecie Państwo tabelę peklowania mięsa za pomocą peklosoli, którą należy  połączyć z wodą stanowi. 

W zależności od liczby dni, zmienia się liczba peklosoli.

Podane wartości dotyczą kilograma mięsa, z którego będą wykonane wędzonki. Gdy mamy np. dwa kilogramy mięsa mnożymy ilość wody x 2, ilość peklosoli x 2.

Nastrzykiwanie odnosi się również do kilograma mięsa.  Tu należy pomnożyć ilość ml solanki razy masę mięsa. Nie mnożymy ilości nastrzyków.

Przykład wykonania mieszanki wody i peklosoli:

Mamy 2,5kg mięsa. Mięso chcemy peklować przez pięć dni.

Obliczenie wody:

2,5 x o,4l wody = 1l wody

Obliczenie ilości peklosoli:

2,5 x 48g peklosoli = 120g peklosoli na 2,5kg mięsa

Obliczenie nastrzyku:

2,5 x 90ml = 225ml solanki

Ilość nastrzyków

Odczytujemy z tabeli, w tym przypadku wynosi 1,5. Robimy jeden nastrzyk porcją mieszaniny wody i peklosoli 187,5  oraz jeden w innym miejscu 33,5. Oczywiście nie musimy stosować tak dokładnych proporcji.

Tabela dla kilograma mięsa  na 1kg przypada 0,4l wody!!!

Ilość dni Ilość peklosoli Nastrzykiwanie w ml Ilość nastrzyków
1 76 300 5 masowanie po nastrzyku
2 72 240 4 masowanie po nastrzyku
3 64 180 3 masowanie po nastrzyku
4 52 120 2 nie masować po nastrzyku
5 48 90 1,5 nie masować po nastrzyku
6 46 84 1,4 nie masować po nastrzyku
7 42 78 1,3 nie masować po nastrzyku
     8 – 10 36 72 1,2 nie masować po nastrzyku
   11 – 13 34 60 1 nie masować po nastrzyku

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 2

  1. Marta Marzec 15, 2013 at 12:56 pm Reply

    Witam, mam pytanie odnosnie siatki. Mam siatkę kaliber 16, 48 oczek (cokolwiek to znaczy). Czy ta siatka nada się do wędzenia szynki ale też do wędzenia serów? Obawiam się, że do serów będzie za duża. Proszę o poradę. Dziękuję.

    • admin Marzec 16, 2013 at 10:58 pm Reply

      Szczerze to nie wiem. Poszukaj w Google takiej siatki może w opisie będzie przeznaczenie. Sery wędzę w gazie, dostępnej w aptekach – tutaj masz przykład wędzenia sera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Przeczytaj poprzedni wpis:
Kiełbasa wiejska – przepis

Zbliżają się Święta Wielkiejnocy, warto pomyśleć z tej okazji o własnoręcznym wyrobie tradycyjnej wędliny, obecnej na każdym wielkanocnym stole –......

Zamknij