Szynkowar – stary sposób na pyszne wędliny

Nasze babcie i prababcie często same przygotowywały rozmaite wędliny, serwując nam tym samym same rarytasy pozbawione niezdrowych sztucznych dodatków. Wśród sprzętów przez nie wykorzystywanych znajdował się między innymi szynkowar, z pomocą którego przygotowanie domowej wędliny było szybkie i banalnie proste. Przez długie lata szynkowar był zapomniany i mało kto wiedział jak wygląda i do czego tak naprawdę służy. Dzisiaj – w dobie rosnącej świadomości żywieniowej – powoli powraca do łask. Przyjrzyjmy mu się nieco bliżej.

Jak wygląda szynkowar?

Jest to naprawdę proste narzędzie, które pozwala na szybkie przygotowanie domowej wędliny. Wykonane tak, aby szybka, boczek czy inny wybrany rodzaj miejsca miał odpowiedni kształt. Szynkowar uniemożliwia kontakt przygotowywanej wędliny z wodą, co sprawia, że nadmiar wody nie przyćmi w żadnym wymiarze wyjątkowego smaku domowej wędliny. Obecnie w sprzedaży znaleźć można szynkowary o bardzo różnym kształcie. Największą popularnością cieszą się szynkowary prostokątne. Producenci oferują również te okrągłe i kwadratowe. Jeśli zależy nam na przygotowaniu wędliny naprawdę wyjątkowej, wystarczy poszukać szynkowaru o kształcie serca. Domowa szynka w takim kształcie z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Jak przygotowuje się wędlinę w szynkowarze?

Znalezienie przepisów na szynkę czy boczek z szynkowaru naprawdę nie jest trudne. Sięgnąć można po książki kucharskie, z których korzystały nasze babcie i prababcie. Można również postawić na Internet – na rozmaitych blogach i serwisach tematycznych nie brakuje receptur na pyszne domowe wędliny. Niezależnie od tego na jaki przepis postawimy wyrób wędliny w szybkowarze dzieli się na kilka etapów. Pierwszy z nich to właściwe przygotowanie mięsa. Musi ono zostać zapeklowane, przyprawione i odpowiednio wymieszane. Warto pamiętać, że nie ma ograniczeń, jeśli chodzi o rodzaj mięsa, który ma trafić do szybkowaru. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku niektórych gatunków konieczne może okazać się dodanie elementu, który związałby mięso. W przeciwnym razie podczas krojenia wędlina będzie rozpadać się na kawałki. Nie wpłynie to oczywiście na jej walory smakowe, ale sprawi, że nie będzie ona prezentowała się dobrze na półmisku. Kiedy mięso jest już przyprawione, należy je uformować, a następnie osadzić w szynkowarze. Potem przychodzi kolej już tylko na parzenie oraz studzenie.

Dlaczego warto samodzielnie przygotowywać wędlinę z użyciem szynkowaru?
Wędliny sklepowe, które prezentują się pięknie i zachwycają soczystością i różowym kolorem, pełne są sztucznych dodatków i konserwantów. Dodaje się do nich między innymi niezwykle szkodliwe polifosforany, które bardzo negatywnie odbijają się na naszym zdrowiu. Decydując się na samodzielne przygotowanie wędliny, mamy pewność, co trafia na nasz talerz. Możemy dowolnie komponować przyprawy, tworząc swój ulubiony smak. Wędlina będzie wolna od konserwantów i sztucznych barwników. Zagwarantuje nam niesamowite doznania smakowe z jednoczesną troską o zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *