Szynka wieprzowa peklowana na sucho – przepis

 Dzisiaj proponuję państwu własnoręczny wyrób peklowanej szynki wieprzowej na sucho.

Składniki:

3 kg szynki

Przyprawy:

  • 16 dag peklosoli
  • 3 g cukru
  • 4 g przypraw (liście laurowe, pieprz, ziele angielskie)

 

Sposób przyrządzania szynki wieprzowej peklowanej na sucho:

Niezbyt drobno utłuczone w moździerzu przyprawy mieszamy z większością peklosoli i nacieramy tym szynkę z dodatkiem cukru, a następnie przykrywamy talerzykiem i przygniatamy kamieniem.

Po 2 dniach przygotowujemy zalewę.

Do 2 szklanek wody dodajemy resztę peklosoli.

Ostudzoną solanką zalewamy szynkę.

Mięso obracamy co 2 dni i postępujemy analogicznie jak w wypadku peklowanej szynki z kością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *