Chcesz mieć zdrową, tanią szynkę? Koniecznie wykonaj szynkę z tego przepisu.
Składniki:
1,2 kg szynki wieprzowej,
Przyprawy:
- 100 g soli – aby szynka nie była szara, można zmieszać sól z solą pekową,
- dwie łyżeczki majeranku,
- świeżo mielony pieprz,
- cztery ząbki czosnku,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- jałowiec,
- siatka do szynek lub sznurek wędliniarski.
Sposób wykonania szynki domowej:
Szynkę wsadzamy do siatki lub wiążemy sznurkiem wędliniarskim.
Umieszczamy szynkę w garnku i zalewamy wodą przegotowaną lub przefiltrowaną (aby pozbyć się chloru). Woda musi zakryć mięso!
Wyciągamy mięso z wody, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy. Doskonale do tej czynności nadaje się blender. Osobiście miksuję też dwa ząbki czosnku.
Dodajemy resztę przypraw, wkładamy mięso i zaczynamy powoli gotować.
Gdy woda zagotuje się, gotujemy przez kolejne pięć minut. Po tym czasie zdejmujemy wodę z gazu i zostawiamy do ostygnięcia.
Gdy dobrze się schłodzi, garnek z szynką umieszczamy w lodówce.
Po około 24h doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pięć minut. Po ugotowaniu znów studzimy całość, a następnie sprawdzamy smak.
Jeśli szynka okaże się za słona, można ją umyć i powoli obgotować w samej wodzie, bez przypraw.
Lubię takie konkretne szynki:)
Piękna szyneczka, mi zawsze wychodzi sucha… Gdzieś robię błąd.
Może za szybko gotujesz? Podaj sposób gotowania.