Szynka gotowana – przepis

 Chcesz mieć zdrową, tanią szynkę? Koniecznie wykonaj szynkę z tego przepisu.

Składniki:

1,2 kg szynki wieprzowej,

Przyprawy:

  • 100 g soli – aby szynka nie była szara, można zmieszać sól z solą pekową,
  • dwie łyżeczki majeranku,
  • świeżo mielony pieprz,
  • cztery ząbki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • jałowiec,
  • siatka do szynek lub sznurek wędliniarski.

Sposób wykonania szynki domowej:

Szynkę wsadzamy do siatki lub wiążemy sznurkiem wędliniarskim.

Umieszczamy szynkę  w garnku  i zalewamy wodą przegotowaną lub przefiltrowaną (aby pozbyć się chloru). Woda musi zakryć mięso!

Wyciągamy mięso z wody, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy. Doskonale do tej czynności nadaje się blender. Osobiście miksuję też dwa ząbki czosnku.

Dodajemy resztę przypraw, wkładamy mięso i zaczynamy powoli gotować.

 Gdy woda zagotuje się, gotujemy przez kolejne pięć minut. Po tym czasie zdejmujemy wodę z gazu i zostawiamy do ostygnięcia.
Gdy dobrze się schłodzi, garnek z szynką umieszczamy w lodówce.
 Po około 24h doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pięć minut. Po ugotowaniu znów studzimy całość, a następnie sprawdzamy smak.
 Jeśli szynka okaże się za słona, można ją umyć i powoli obgotować w samej wodzie, bez przypraw.

 

3 odpowiedzi do “Szynka gotowana – przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *