Jeżeli szukasz prostej w wykonaniu wędliny, ten przepis powinien Cię zainteresować. Wykonanie jest bardzo proste, a efekt zdumiewający.
Przygotuj:
- schab – 1 kg
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli
- zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy
- miskę
- gazę
- sznurek wędliniarski
Jak zrobić schab dojrzewający?
W celu zrobienia schabu dojrzewającego należy wybrać ładny kawałek schabu i dokładnie usunąć błony, umyć i osuszyć.
Następnie trzeba wsadzić go do miski i obsypać dokładnie cukrem – w tej postaci powinien poleżeć w lodówce 24 godziny.
Po upływie tego czasu należy schab dokładnie opłukać, osuszyć i obsypać solą, znów odłożyć do lodówki na dobę.
Następnym etapem jest przyprawianie.
Schab trzeba opłukać, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami.
Schab należy położyć na jałowej gazie i cały nią owinąć. Taki pakunek trzeba solidnie związać i powiesić w zacienionym, przewiewnym miejscu na minimum 4-5 dni . Po upływie minimalnego czasu schab jest gotowy do spożycia.
Polecam wywietrzyć gazę w celu pozbycia się zapachu sterylizatorni.
Smacznego!
a kiedy wędzenie przed czy po 4-5 dni w ciemnym przewiewnym miejscu
jak temperatura przez te kilka dni +5 czy może + 25C
?
Nie wędzi się.