Schab dojrzewający – przepis

  Jeżeli szukasz prostej w wykonaniu wędliny, ten przepis powinien Cię zainteresować. Wykonanie jest bardzo proste, a efekt zdumiewający.

 Przygotuj:

  • schab – 1 kg
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy
  • miskę
  • gazę
  • sznurek wędliniarski

    Jak zrobić schab dojrzewający?

    W celu zrobienia schabu dojrzewającego należy wybrać ładny kawałek schabu i dokładnie usunąć błony, umyć i osuszyć.

Następnie trzeba wsadzić go do miski i obsypać dokładnie cukrem – w tej postaci powinien poleżeć w lodówce 24 godziny.

Po upływie tego czasu należy schab dokładnie opłukać, osuszyć i obsypać solą, znów odłożyć do lodówki na dobę.

Następnym etapem jest przyprawianie.

Schab trzeba opłukać, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami.

Schab należy położyć na jałowej gazie i cały nią owinąć. Taki pakunek trzeba solidnie związać i powiesić w zacienionym, przewiewnym miejscu na minimum 4-5 dni . Po upływie minimalnego czasu schab jest gotowy do spożycia.

Polecam wywietrzyć gazę w celu pozbycia się zapachu sterylizatorni.

Smacznego!

2 odpowiedzi do “Schab dojrzewający – przepis”

  1. a kiedy wędzenie przed czy po 4-5 dni w ciemnym przewiewnym miejscu
    jak temperatura przez te kilka dni +5 czy może + 25C
    ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *