Słoninę musisz ugotować, następnie starannie pokroić w paski o grubości około 7 mm. W tym samym czasie możesz namoczyć w wywarze z gotowania tartą bułkę.
Wątrobę pokrój w plastry, a następnie sparz je na łyżce cedzakowej we wrzątku dopóki nie zbieleją. Kiedy tak się stanie, szybko musisz ochłodzić w zimnej wodzie. Następnie dwukrotnie starannie mięso musisz zemleć w maszynce do mięsa. Podgardle lub boczek podobnie, musisz je zemleć dwa razy i dodać do wątroby i bułki tartej.
Następnie dodaj przyprawy, wbij jajka i starannie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj przygotowane wcześniej paski słoniny i delikatnie wymieszaj z całością. Powstałą masą mięsną nadziewaj luźno kiszki wieprzowe, dzieląc je na odcinki o długości około 30 cm.
Po przygotowaniu gotowych kiszek włóż je do garnka z gorącą wodą dbając o to, by były całkowicie przykryte wodą. Następnie gotuj wszystko pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Pasztetowa będzie gotowa jeśli po przekuciu wypłynie z niej przezroczysty sok. Po wyjęciu z wrzątku kiszki musisz włożyć do zimnej wody na 20 do 30 minut.
Składniki:
– 12 kg wątroby wieprzowej
– 3 kg podgardla lub boczku
– ¾ kg słoniny
– 10 dag tartej bułki
– 2 cebule
– 3 jajka
Przyprawy:
– 8 dag soli peklowanej
– 2 dag pieprzu
– gałka muszkatołowa