Zachęcam serdecznie do spróbowania pysznego boczku w ziołach. Boczek wymaga trochę czasu na przygotowanie, ale zaręczam, że starania opłacą się w pełni.
Składniki:
- 2 kg boczku wieprzowego
Przyprawy:
- 12 dag peklosoli
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskiego
- po 2 łyżki bazylii, szałwii, tymianku lub oregano
Sposób przyrządzania boczku w ziołach
Na początku kroimy boczek na kawałki ok 10 na 25 cm i układamy go w kamionkowym naczyniu, w ten sposób, aby pierwszy płat był skóra do dołu, a następny skórą do góry.
Warstwy przesypujemy peklosolą wymieszaną z przyprawami i odstawiamy na 4 dni do zimnego pomieszczenia.
Następnie posypujemy dodatkowo peklosolą, obracamy i zostawiamy na 6 dni.
Po 6 dniach moczymy mięso ok 5 godzin.
Na koniec obwiązujemy szpagatem i wędzimy w zimnym dymie przez 7-10 dni.