Boczek w ziołach – przepis

 Zachęcam serdecznie do spróbowania pysznego boczku w ziołach. Boczek wymaga trochę czasu na przygotowanie, ale zaręczam, że starania opłacą się w pełni.

Składniki:

  • 2 kg boczku wieprzowego

Przyprawy:

  • 12 dag peklosoli
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskiego
  • po 2 łyżki bazylii, szałwii, tymianku lub oregano

Sposób przyrządzania boczku w ziołach

Na początku kroimy boczek na kawałki ok 10 na 25 cm i układamy go w kamionkowym naczyniu, w ten sposób, aby pierwszy płat był skóra do dołu, a następny skórą do góry.

Warstwy przesypujemy peklosolą wymieszaną z przyprawami i odstawiamy na 4 dni do zimnego pomieszczenia.

Następnie posypujemy dodatkowo peklosolą, obracamy i zostawiamy na 6 dni.

Po 6 dniach moczymy mięso ok 5 godzin.

Na koniec obwiązujemy szpagatem i wędzimy w zimnym dymie przez 7-10 dni.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *