Kabanosy polskie to jedna z wizytówek naszego kraju. Od kilku lat uznane przez Unię Europejską jako regionalna specjalność. Polecam więc przepis na ten pyszny wytwór polskiej kuchni.
Składniki:
- 5 kg mięsa wieprzowego z szynki czy łopatki
- słonina
- marynowane mięso wołowe (opcjonalnie)
Przyprawy:
- 10 dag soli
- 2,5 dag pieprzu
- 0,5 dag ziela angielskiego
- 2,5 g papryki
- główka posiekanego czosnku
- kardamon, mielona kolendra (opcjonalnie)
Sposób przyrządzania kabanosów polskich:
By mięso nabrało dobrą kleistość, na początku solimy je.
Następnie mielimy w maszynce o oczkach ok. 3 mm. i dodajemy zmielonej słoniny w maszynce o oczkach ok. 12 mm oraz – ewentualnie mięsa marynowanego ok. 20 % zmielonego na oczkach ok. 2 mm.
Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Powstałą masą nadziewamy cienkie jelita baranie.
Tak przygotowane kabanosy wędzimy.