Polskie kabanosy – przepis

Kabanosy polskie to jedna z wizytówek naszego kraju. Od kilku lat uznane przez Unię Europejską jako regionalna specjalność. Polecam więc przepis na ten pyszny wytwór polskiej kuchni.

Składniki:

  • 5 kg mięsa wieprzowego z szynki czy łopatki
  • słonina
  • marynowane mięso wołowe (opcjonalnie)

Przyprawy:

  • 10 dag soli
  • 2,5 dag pieprzu
  • 0,5 dag ziela angielskiego
  • 2,5 g papryki
  • główka posiekanego czosnku
  • kardamon, mielona kolendra (opcjonalnie)

 Sposób przyrządzania kabanosów polskich:

By mięso nabrało dobrą kleistość, na początku solimy je.

Następnie mielimy w maszynce o oczkach ok. 3 mm. i dodajemy zmielonej słoniny w maszynce o oczkach ok. 12 mm oraz – ewentualnie mięsa marynowanego ok. 20 % zmielonego na oczkach ok. 2 mm.

Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Powstałą masą nadziewamy cienkie jelita baranie.

Tak przygotowane kabanosy wędzimy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *