Polecam państwu przepis na polędwice wędzoną, idealną na pyszne kanapki.
Składniki:
1 kg polędwicy bez kości
Przyprawy:
- 3 dag peklosoli
- 2 g cukru
- 2 g przypraw (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kolendra)
Sposób przyrządzania:
Mięso peklujemy na sucho ok. 2 tygodni, następnie, oczyszczone z przypraw, owijamy w odpowiednią osłonkę (może być czysta gaza, lub płótno).
Obwiązujemy sznurkiem i suszymy ok. 2 godzin.
Możemy rozpocząć wędzenie. Robimy to w zimnym dymie kilka godzin dziennie. W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać, wędzimy 2-4 dni dla krótkiego terminu spożycia, lub ok. 10 dni dla terminu długiego.
W razie czego wędlinę można sparzyć we wrzącej, lecz nie gotującej się wodzie przez około godzinę.