Polędwica wędzona – przepis

 Polecam państwu przepis na polędwice wędzoną, idealną na pyszne kanapki.

Składniki:

1 kg polędwicy bez kości

Przyprawy:

  • 3 dag peklosoli
  • 2 g cukru
  • 2 g przypraw (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kolendra)

Sposób przyrządzania:

Mięso peklujemy na sucho ok. 2 tygodni, następnie, oczyszczone z przypraw, owijamy w odpowiednią osłonkę (może być czysta gaza, lub płótno).

Obwiązujemy sznurkiem i suszymy ok. 2 godzin.

Możemy rozpocząć wędzenie. Robimy to w zimnym dymie kilka godzin dziennie. W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać, wędzimy 2-4 dni dla krótkiego terminu spożycia, lub ok. 10 dni dla terminu długiego.

W razie czego wędlinę można sparzyć we wrzącej, lecz nie gotującej się wodzie przez około godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *