Polędwica wędzona – przepis

 Polecam państwu przepis na polędwice wędzoną, idealną na pyszne kanapki.

Składniki:

1 kg polędwicy bez kości

Przyprawy:

  • 3 dag peklosoli
  • 2 g cukru
  • 2 g przypraw (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kolendra)

Sposób przyrządzania:

Mięso peklujemy na sucho ok. 2 tygodni, następnie, oczyszczone z przypraw, owijamy w odpowiednią osłonkę (może być czysta gaza, lub płótno).

Obwiązujemy sznurkiem i suszymy ok. 2 godzin.

Możemy rozpocząć wędzenie. Robimy to w zimnym dymie kilka godzin dziennie. W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać, wędzimy 2-4 dni dla krótkiego terminu spożycia, lub ok. 10 dni dla terminu długiego.

W razie czego wędlinę można sparzyć we wrzącej, lecz nie gotującej się wodzie przez około godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *