Polędwica furmańska – przepis

Dziś kolejny przepis. Tym razem będzie to polędwica furmańska z rostbefu.

Składniki:

1 kg rostbefu

Przyprawy:

  • 2,5 dag peklosoli
  • 3 g cukru

Sposób przyrządzania polędwicy furmańskiej:

Mięso starannie nacieramy peklosolą, później zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy cukier, a następnie zabieramy się do peklowania.

Po 12 dniach peklowania, wyciągamy mięso i moczymy ok. 2 godziny w wodzie, a następnie suszymy.

Zabezpieczone sztuczną osłonką białkową mięso, nakłuwamy wielokrotnie i wkładamy do wrzątku.

Suszymy, obwiązujemy sznurkiem, a następnie wędzimy 24 godziny w zimnym dymie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *