Pasztet drobiowy “Podlaski” w kilku wersjach

Prosty przepis na pasztet drobiowy.
Pasztet wykonałem w dwóch wersjach, a mianowicie w klasycznej i ostrej. pasztet drobiowy w słoikachWariacja ostra została mianowana „Red Hot Chili Pasztet”. Polegała ona na dodaniu ostrej papryki chili – osiem strąków drobno posiekanych. Poniżej zamieściłem przepis na klasyczny pasztet drobiowy. Można go modyfikować dodając zielony pieprz, pieprz potłuczony, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, pieczarki i wiele innych dodatków.

Sprzęt potrzebny do wykonania pasztetu:
Blender
Nóż
Maszynka do mielenia mięsa
Garnki – jeden do gotowania kurczaka, drugi do gotowania wątróbki i trzeci do gotowania słoików – pasteryzacji
Słoiki
Składniki:

Ćwiartki z kurczaka – 2,5kg
Wątroba drobiowa – 40dkg
Woda – 1,5l
Kasza manna – 15dkg
Jaja – 5szt.
Sól 15g na 1kg
Pieprz czarny świeżo mielony
Majeranek – lubię dużo, więc dałem całą garść, możecie dać wedle uznania
Ziele angielskie – cztery ziarna, rozbite, można przepuścić przez maszynkę
Gałka muszkatołowa mielona – dwie szczypty

Kurczaka ugotuj w wodzie o temperaturze około 80st. C., do czasu aż mięso będzie odchodzić od kości.wątróbka do pasztetu drobiowego

Wątrobę pokrój na mniejsze kawałki i sparz we wrzątku. Wodę po parzeniu wylej, sprawdź czy nie ma w środku wątroby krwi.
Mięso z kurczaka oddziel od kości i rozdrobnij.
Mięso i wątrobę zmiel w maszynce do mięsa na sitku 2,5mm.

Rosół pozostały po parzeniu kurczaka zagotuj i we wrzątek wsyp kaszę manny. Rosół i kaszę mieszaj blenderem przez około minutę.
Do rosołu z kaszą dodaj mięso, sól, jajka i miksuj blenderem. Blenderowanie może trwać nawet 20-30min, ponieważ musimy uzyskać idealny aksamitny „krem” pozbawiony gródek.

Pod koniec blenderowania dodaj pierz, ziele angielskie, majeranek oraz gałkę muszkatołową. Wszystkie przyprawy można zmielić bardzo drobno.

papryka chili – składnik pasztetu drobiowego

W wersji ostrej z papryką dodaję jej część (10%) i miksuję, a resztę wsypuję i staram się tak mieszać, aby nie zmiksować kawałków papryki.

Uzyskaną rzadką masę wlejcie do słoików i dokładnie je zamknijcie.
Słoiki należy pasteryzować we wrzątku przez 60min. Dno garnka musi być wyścielone ścierką.Pasztet drobiowy, gotowy do umieszczenia w sloikach

Jeżeli wykonaliście ten pasztet lub inny, proszę podzielcie się spostrzeżeniami w komentarzach.

3 myśli nt. „Pasztet drobiowy “Podlaski” w kilku wersjach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>