Olej kokosowy w Twojej kuchni

Widać wyraźnie, że w ostatnim czasie mamy coś na kształt rewolucji, gdy chodzi o nasze podejście do zdrowego trybu życia, coraz więcej osób szuka metod, dzięki którym będzie można lepiej o siebie zadbać. Między innymi właśnie dlatego sięgamy co rusz po nowe produkty spożywcze, które są reklamowane jako antidotum na wszystkie dolegliwości. Co takiego może wzbudzić nasze zainteresowanie? Wydaje się, że do tych produktów zaliczyć można bez większych obaw olej kokosowy, który podbił nasz krajowy rynek w ciągu ostatnich kilku lat i stał się naprawdę bardzo popularną propozycją. Dlaczego tak się stało?

Olej kokosowy – dlaczego właśnie on?

Jeśli chodzi o wartości odżywcze olej kokosowy charakteryzuje się budową z kwasów nasyconych. Ma bardzo przyjemny, delikatny smak i łagodny, ledwo wyczuwalny zapach. Jeśli będzie przez nas przechowywany w ciemnym miejscu może być wykorzystywany długi czas nie będzie się trzeba obawiać, że zjełczeje. Olej ten jest tremostabilny a więc będzie można na nim smażyć. To właśnie sprawia, że jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne tego oleju to mamy coraz więcej różnych propozycji. Warto więc zwracać uwagę na te przepisy, w których właśnie olej kokosowy może się pojawiać a jak się okazuje tych przepisów jest już naprawdę sporo.

Olej kokosowy w naszej kuchni

Pomysłów na jego stosowanie jest co niemiara. Najprostszy możliwy sposób to korzystanie z niego jako z zamiennika dla masła albo margaryny. Kanapki z olejemc będą smaczniejsze i dodatkowo zdecydowanie zdrowsze, ponieważ nie będą wspierać powstawania złego cholesterolu, nie odkłada się on w formie tkanki tłuszczowej. Na oleju kokosowym będzie można smażyć naleśniki czy placki, dzięki niemu zmniejsza się ilość kalorii, w czasie smażenia pojawi się miły aromat.

Domowa Nutella

Jeśli lubimy nutelle, ale nie chcemy spożywać tłuszczu palmowego, który jest niebezpieczny dla zdrowia będzie się można zdecydować na mieszankę orzechów, gorzkiej i mlecznej czekolady z olejem kokosowym i dodatkiem mleka, tak powstania domowa nutella. Jeśli chcemy przygotować owsiankę bezcukrową do wysmarowania formy wykorzystujemy również olej kokosowy. Kwasy tłuszczowe ze średniej długości łańcuchem to świetna opcja paliwowa dla naszego organizmu, która będzie wspierać jego pracę. W sportach wytrzymałościowych jest to bardzo ważne, dlatego w daniach dla sportowców olej kokosowy może być cennym dodatkiem. Olej kokosowy to również wsparcie dla naszego organizmu, gdy ktoś musi zmagać się z cukrzycą, ponieważ jest to składnik regulujący poziom cukru we krwi i dlatego chroni skutecznie przed rozwojem cukrzycy. Co więcej cukrzyca pojawia się najczęściej u osób z nadwagą a spożywanie oleju kokosowego chroni nas przed tym problemem.

Olej kokosowy będzie miał niewiele kalorii, dlatego można nim zastępować inne tłuszcze w diecie. Dodatkowo olej z kokosa pobudza metabolizm i dla osób, które mają problem z nadwagą jest to szansa na to, by pozbyć się dodatkowych kilogramów. Jeśli więc chcemy zadbać o nasze zdrowie na pewno warto wprowadzić do diety olej kokosowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *