O wędzeniu coraz głośniej

Od jakiegoś czasu zauważam, że ludzie coraz bardziej zaczynają interesować się tematyką wędzenia. Przeprowadzając rozmaite rozmowy coraz częściej spotykam się ze zrozumiem rozmówców, gdy opowiadam o wędzeniu i domowym masarstwie, ale nie o tym będę prawił. Z braku czasu nie oglądam prawie w ogóle telewizji, lecz z doniesień rodziny i znajomych dostaję informacje odnośnie programów, w których jest poruszana kwestia wędzenia.

Pierwszym, o jakim słyszałem jest program Karola Okrasy – „Smaki czasu” – odcinek 37.

http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki-czasu-z-karolem-okrasa/wideo/odc-37/5694898

W tym odcinku Karol Okrasa odwiedził warmińską osadę Guzowy Piec. Zaprezentował wędzenie w ceglanej wędzarni oraz w wędzarni z beczki. Karol Okrasa przygotował dwie potrawy – wędzone pstrągi oraz wędzone polędwiczki wieprzowe z sosem z białego sera i pieczonymi w piecu ziemniakami.

Pstrąg wędzony:

  • świeże, patroszone pstrągi,
  • sól,
  • rozmaryn – gałązka,
  •  tymianek,
  •  pieprz.

Ryby wędzone przez godzinę.

Wędzona polędwica:

  • polędwica bez błony,
  • rozmaryn – gałązka,
  • sól,
  • pieprz,
  • miód – pół łyżeczki.

Polędwiczki oproszone ziołami i przyprawami z miodem, przesuszone przed wędzeniem – wędzenie 20min. Po tym czasie polędwiczki włożone zostały do blachy na ciasto i pieczone  w piecu przez kolejne 15min.

 

 

2 odpowiedzi do “O wędzeniu coraz głośniej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *