Od jakiegoś czasu zauważam, że ludzie coraz bardziej zaczynają interesować się tematyką wędzenia. Przeprowadzając rozmaite rozmowy coraz częściej spotykam się ze zrozumiem rozmówców, gdy opowiadam o wędzeniu i domowym masarstwie, ale nie o tym będę prawił. Z braku czasu nie oglądam prawie w ogóle telewizji, lecz z doniesień rodziny i znajomych dostaję informacje odnośnie programów, w których jest poruszana kwestia wędzenia.
Pierwszym, o jakim słyszałem jest program Karola Okrasy – „Smaki czasu” – odcinek 37.
http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki-czasu-z-karolem-okrasa/wideo/odc-37/5694898
W tym odcinku Karol Okrasa odwiedził warmińską osadę Guzowy Piec. Zaprezentował wędzenie w ceglanej wędzarni oraz w wędzarni z beczki. Karol Okrasa przygotował dwie potrawy – wędzone pstrągi oraz wędzone polędwiczki wieprzowe z sosem z białego sera i pieczonymi w piecu ziemniakami.
Pstrąg wędzony:
- świeże, patroszone pstrągi,
- sól,
- rozmaryn – gałązka,
- tymianek,
- pieprz.
Ryby wędzone przez godzinę.
Wędzona polędwica:
- polędwica bez błony,
- rozmaryn – gałązka,
- sól,
- pieprz,
- miód – pół łyżeczki.
Polędwiczki oproszone ziołami i przyprawami z miodem, przesuszone przed wędzeniem – wędzenie 20min. Po tym czasie polędwiczki włożone zostały do blachy na ciasto i pieczone w piecu przez kolejne 15min.
Polecam stronkę „wedlinydomowe.pl” tam dowiecie się więcej o wyrobach domowych i wędzeniu.
To najlepsza strona o wędzeniu. Szereg inspiracji – konstrukcja mojej wędzarni właśnie pochodzi z tej strony