Przejdź do treści

Kurczak wędzony

 

Smak wędzonego kurczaka intrygował mnie od zawsze. Gdy tylko mogłem zajadałem się wędzonymi udami. Poniżej poznacie przepis na doskonałego kurczaka wędzonego. Jest on zdecydowanie inny w smaku i aromacie. Nie pływa po 5 dniowym pobycie w lodówce, ma silny wyrazisty aromat.

W mojej wędzarni przygotowuję kurczaka wędzonego, według przepisu podanego na dole.

Tym sposobem wykonuję pierś wędzoną i udka wędzone.Jedyną różnicą jest parzenie, które skracam do maksymalnie 15 minut.

Przepis na kurczaka wędzonego

Kurczak wędzony:

  • 1 kurczak

  • 1litr wody

  • 110g soli lub peklosoli na 1 litr zalewy – czasem mieszam zwykłą sól i peklosól 50%+50%

  • majeranek

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • pieprz – ziarenka 5-10

  • czosnek – 2 ząbki

  • nać pietruszki – 2-3 pęczki

Kurczaka pekluję ok. 24 h z czosnkiem. Robię wpierw litr zalewy jak kurczaka nie zakryje to robię kolejny litr, itd. Ewentualnie go dociskam talerzem.

Po 24 godzinnym peklowaniu, wyciągam go i płuczę.

Wkładam do kurczaka natkę pietruszki i parze go z przyprawami

Parze go w temperaturze 90 stopni około 10 minut a potem w temperaturze ok. 75 stopni przez około pół godziny.

Natkę siekam mieszam z odrobiną majeranku i wcieram to do wnętrza kurczaka

Potem obsuszam nawet do 8 godzin.

Wędzę minimum 2 godziny – w zależności od wielkości i koloru jaki chcę uzyskać dostosowuję czas (na oko).

 

5 komentarzy do “Kurczak wędzony”

  1. Przepisy fajne. Czy ma Pan jakieś ciekawe przepisy i doświadczenia z kiełbasą z dzika, szynką z dzika, sarny i jelenia /porcje 1-2kg, kiełbasa 5-10kg/
    Pozdrawiam
    andrzej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Secured By miniOrange