Smak wędzonego kurczaka intrygował mnie od zawsze. Gdy tylko mogłem zajadałem się wędzonymi udami. Poniżej poznacie przepis na doskonałego kurczaka wędzonego. Jest on zdecydowanie inny w smaku i aromacie. Nie pływa po 5 dniowym pobycie w lodówce, ma silny wyrazisty aromat.
W mojej wędzarni przygotowuję kurczaka wędzonego, według przepisu podanego na dole.
Tym sposobem wykonuję pierś wędzoną i udka wędzone.Jedyną różnicą jest parzenie, które skracam do maksymalnie 15 minut.
Przepis na kurczaka wędzonego
Kurczak wędzony:
-
1 kurczak
-
1litr wody
-
110g soli lub peklosoli na 1 litr zalewy – czasem mieszam zwykłą sól i peklosól 50%+50%
-
majeranek
-
liść laurowy
-
ziele angielskie
-
pieprz – ziarenka 5-10
-
czosnek – 2 ząbki
-
nać pietruszki – 2-3 pęczki
Kurczaka pekluję ok. 24 h z czosnkiem. Robię wpierw litr zalewy jak kurczaka nie zakryje to robię kolejny litr, itd. Ewentualnie go dociskam talerzem.
Po 24 godzinnym peklowaniu, wyciągam go i płuczę.
Wkładam do kurczaka natkę pietruszki i parze go z przyprawami
Parze go w temperaturze 90 stopni około 10 minut a potem w temperaturze ok. 75 stopni przez około pół godziny.
Natkę siekam mieszam z odrobiną majeranku i wcieram to do wnętrza kurczaka
Potem obsuszam nawet do 8 godzin.
Wędzę minimum 2 godziny – w zależności od wielkości i koloru jaki chcę uzyskać dostosowuję czas (na oko).
Przepisy fajne. Czy ma Pan jakieś ciekawe przepisy i doświadczenia z kiełbasą z dzika, szynką z dzika, sarny i jelenia /porcje 1-2kg, kiełbasa 5-10kg/
Pozdrawiam
andrzej
Niestety brak dostępu do dziczyzny…
Mniam, wyglądają pysznie 🙂
Pychotkaaa 🙂
w jakiej temperaturze wędzi Pan tego kuraka 🙂