Kiełbaski węgierskie – przepis

 Polecam przepis na pyszne kiełbaski węgierskie o bardzo apetycznym aromacie do własnoręcznego wyrobu.

Składniki:

  • 5 kg wołowiny lub marynowanej wieprzowiny (bez żył)
  • przerośnięty boczek

Przyprawy:

  • 9 dag soli
  • 2 dag pieprzu
  • 0,5 dag ziela angielskiego
  • 3 g papryki
  • szczypta imbiru

Sposób przyrządzania kiełbasek węgierskich:

Boczek mielimy na maszynce o 6 mm oczkach, dodajemy zmielone na oczkach 2 mm mięso wołowe lub marynowane mięso wieprzowe.

Możemy już przyprawić i dodać odrobinę wody, potem porządnie mieszamy.

Na próbę nadziewamy jelito baranie niewielką ilością masy i gotujemy. Jeśli kiełbaski są za twarde, wówczas dodajemy jeszcze wody, jeśli nazbyt soczyste – dodajemy nieco wołowiny.

Gdy już wszystko jest dobrze, możemy nadziewać cienkie jelita, porcjując na ok 12 dag kawałki. Na koniec skręcamy w pary i wędzimy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *