Polecam przepis na pyszne kiełbaski węgierskie o bardzo apetycznym aromacie do własnoręcznego wyrobu.
Składniki:
- 5 kg wołowiny lub marynowanej wieprzowiny (bez żył)
- przerośnięty boczek
Przyprawy:
- 9 dag soli
- 2 dag pieprzu
- 0,5 dag ziela angielskiego
- 3 g papryki
- szczypta imbiru
Sposób przyrządzania kiełbasek węgierskich:
Boczek mielimy na maszynce o 6 mm oczkach, dodajemy zmielone na oczkach 2 mm mięso wołowe lub marynowane mięso wieprzowe.
Możemy już przyprawić i dodać odrobinę wody, potem porządnie mieszamy.
Na próbę nadziewamy jelito baranie niewielką ilością masy i gotujemy. Jeśli kiełbaski są za twarde, wówczas dodajemy jeszcze wody, jeśli nazbyt soczyste – dodajemy nieco wołowiny.
Gdy już wszystko jest dobrze, możemy nadziewać cienkie jelita, porcjując na ok 12 dag kawałki. Na koniec skręcamy w pary i wędzimy.