Kiełbasa wiejska – przepis

 Zbliżają się Święta Wielkiejnocy, warto pomyśleć z tej okazji o własnoręcznym wyrobie tradycyjnej wędliny, obecnej na każdym wielkanocnym stole – kiełbasie wiejskiej. Przepis jest prosty i nie nastręcza większych trudności. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 2,5 kg mięsa z karku
  • 2,5 kg mięsa z łopatki lub też szynki

Przyprawy:

  • 8 dag soli
  • 1,5 dag pieprzu
  • 5g ziela angielskiego
  • kilka ząbków czosnku

Sposób przyrządzania kiełbasy wiejskiej:

Przyrządzenie tej pysznej wędliny rozpoczynamy od zmiażdżenia czosnku z mieszaniem go z roztartymi przyprawami.

Mięsko kroimy w kostkę 2 cm i łączymy z przyprawami.

Następnie bierzemy się za nadziewanie jelit wołowe. Staramy się by nie robić tego bardzo ściśle.

Na koniec rozwieszamy kiełbasę w chłodnym miejscu.

2 odpowiedzi do “Kiełbasa wiejska – przepis”

  1. Pewnie będziesz wiedział jak uzyskać swojską kiełbaskę która w środkowej części ma inny o wiele jaśniejszy kolor niż na brzegach? Czy bierze się to stąd, że proces wędzenia tam nie dotarł? Taką właśnie swojską pamiętam z dzieciństwa smak nie do kupienia w żadnym sklepie choćby nie wiem za jak absurdalne pieniądze. Pamiętam właśnie ze w środku miała ten jasny kolor idący w stronę białego. Jest przed budową swojej małej wędzarenki i rozglądam się powoli za przepisami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *