Zbliżają się Święta Wielkiejnocy, warto pomyśleć z tej okazji o własnoręcznym wyrobie tradycyjnej wędliny, obecnej na każdym wielkanocnym stole – kiełbasie wiejskiej. Przepis jest prosty i nie nastręcza większych trudności. Polecam serdecznie.
Składniki:
- 2,5 kg mięsa z karku
- 2,5 kg mięsa z łopatki lub też szynki
Przyprawy:
- 8 dag soli
- 1,5 dag pieprzu
- 5g ziela angielskiego
- kilka ząbków czosnku
Sposób przyrządzania kiełbasy wiejskiej:
Przyrządzenie tej pysznej wędliny rozpoczynamy od zmiażdżenia czosnku z mieszaniem go z roztartymi przyprawami.
Mięsko kroimy w kostkę 2 cm i łączymy z przyprawami.
Następnie bierzemy się za nadziewanie jelit wołowe. Staramy się by nie robić tego bardzo ściśle.
Na koniec rozwieszamy kiełbasę w chłodnym miejscu.
Sam przepis ok, ale możesz podać też czas wędzenia i jakie najlepsze będzie drzewo dla tego prepisu
Pewnie będziesz wiedział jak uzyskać swojską kiełbaskę która w środkowej części ma inny o wiele jaśniejszy kolor niż na brzegach? Czy bierze się to stąd, że proces wędzenia tam nie dotarł? Taką właśnie swojską pamiętam z dzieciństwa smak nie do kupienia w żadnym sklepie choćby nie wiem za jak absurdalne pieniądze. Pamiętam właśnie ze w środku miała ten jasny kolor idący w stronę białego. Jest przed budową swojej małej wędzarenki i rozglądam się powoli za przepisami 🙂