Kiełbasa myśliwska

Schłodzoną po ugotowaniu wieprzowinę wymieszaj z dodatkiem dwóch trzecich całości soli peklowanej. Po wymieszaniu całość musisz zemleć w maszynce.

Do części wieprzowiny chudej użyj oczek o średnicy 13 mm, natomiast do części tłustej oczek o średnicy 8 mm. Po zakończeniu mielenia oba rodzaje wieprzowiny dokładnie ze sobą wymieszaj ręcznie aż do chwili, gdy całość osiągnie odpowiedni stopień kleistości.

Wołowinę z kolei musisz zemleć używając do tego celu oczek o średnicy 2 mm, następnie dodaj 250 ml zimnej wody z resztą soli peklowanej i przyprawami. Wszystko wymieszaj z wieprzowiną i rozpocznij napełnianie jelit. Wypełnienie musi być ścisłe, jeśli zdarzy się gdzieś powietrze nakłuj igłą powstałe bąble by usunąć je z jelit. Kiełbaski powinny mieć około 15 centymetrów długości. Kiedy zakończysz wypełnianie, powieś je na 3 godziny w temperaturze pokojowej a następnie rozpocznij wędzenie.

Składniki:

– 2 kg szynki wieprzowej

– 2 ½ kg tłustej wieprzowiny

– 1 kg wieprzowiny

Przyprawy:

– 10 dag soli peklowanej

– 10 g pieprzu

– 10 g cukru

– 5 dag jałowca

– 4 ząbki czosnku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *