Kiełbasa grillowa – przepis

 Doskonała kiełbasa drobno rozdrobniona, która nadaje się nie tylko na grilla – można ją również gotować i wędzić.

Skład mięsny kiełbasy grillowej w %:

  • mięso wieprzowe 40%,
  • wołowina chuda 25%,
  • słonina niesolona 20%,
  • zmielony lód 15% – może być tłuczony lub rozkruszony.

Przyprawy do kiełbasy grillowej – ilość odpowiednia do wykonania kilograma kiełbasy:

  • 20g soli kuchennej,
  • łyżka stołowa soku cytrynowego,
  • 1g kolendry,
  • 0,5g gałki muszkatołowej,
  • 2g świeżo zmielonego pieprzu.

Oprócz powyżej wymienionych składników potrzebne będą takie akcesoria jak: nóż, maszynka do mielenia mięsa oraz nadziewarka do kiełbas bądź maszynka z lejkiem do nadziewania. Oczywiście nie można zapomnieć o jelitach na kiełbasy.

Ciekawostką w technologii wyrobu tej kiełbasy jest to, że mięso przed zmieleniem należy wstępnie zamrozić. Mięso powinno być lekko twarde, lecz nie zamrożone.

Słoninę i mięso trzeba zmielić w maszynce z sitkiem 2mm. Z racji tego, że domowe maszynki mogą sobie nie poradzić z takim zadaniem, polecam mielić wpierw na dużych oczkach, a potem stopniowo zmniejszać ich średnicę.

Zmielone mięso łączymy z przyprawami i lodem. Wszystko miksujemy robotem bądź blenderem. Jelita przed napełnieniem należy namoczyć i wypłukać dokładnie z soli. Kiełbasy formować w 10. centymetrowe odcinki.

Po napełnieniu jelit kiełbasy należy parzyć przez  godzinę w temperaturze 75 -78 stopni Celsjusza.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *