Jak gotują włoskie mammy? Poznaj sekrety kuchni Italii Jak gotują włoskie mammy? Poznaj sekrety kuchni Italii

Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. To zasługa doskonałego smaku, o który w słonecznej Italii dbają mammy. Bazując wyłącznie na oryginalnych recepturach, są w stanie przyrządzić jedzenie, które stanowi wyjątkową ucztę dla podniebienia. Poznaj sekrety włoskiej kuchni i sprawdź, z czego wynika fenomen tamtejszego jedzenia.

Kuchnia Italii skrywa wiele sekretów, dzięki którym włoskie dania smakują niemal każdemu – nie tylko rodowitym Włochom. Wiele tajemnic ujrzało światło dzienne, a korzysta z nich wiele restauracji działających w Polsce, m.in. pizzeria Tivoli z Poznania.

  • Jeśli makaron, to tylko al dente

Włoskie pasty nie mają sobie równych. Są sycące, smaczne i aromatyczne. Swoje walory zawdzięczają nie tylko sprawdzonym przepisom. Istotną rolę odgrywa czas gotowania makaronu. Włoskie mammy akceptują wyłącznie makaron al dente – gotowany tylko do delikatnej miękkości. Dzięki temu każda włoska pasta nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest i mniej tucząca.

Ciasto na pizzę wyłącznie z włoskiej mąki

Pizza jest jednym ze sztandarowych włoskich dań, do przygotowania którego mammy podchodzą z dużym zaangażowaniem. Kluczem smacznego jedzenia jest nie tylko sprawdzony przepis, ale przede wszystkim oryginalna mąka – typu 00. To ona sprawia, że ciasto jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a jednocześnie nie nasiąka sosem pomidorowym.

Dlatego coraz więcej lokali działających w Polsce, m.in. Tivoli w Poznaniu, przyrządza pizzę z włoskiej mąki. Dzięki temu danie swoim smakiem potrafi dorównać jedzeniu serwowanemu w Italii.

Wyłącznie świeże składniki dobrej jakości

Doskonały smak włoskiego jedzenia nie wynika wyłącznie z kulinarnego doświadczenia każdej włoskiej mammy. Zasługą jest również korzystanie ze świeżych składników dobrej jakości. Tutaj nie ma mowy o jakichkolwiek kompromisach – albo jest smacznie, albo nie je się wcale.

Oryginalna włoska mozzarella bufala, soczyste pomidory San Marzano, ser Parmigiano Reggiano, oliwa tłoczona ze świeżych oliwek – to produkty, które decydują o smaku włoskich dań. Wyjątkowości dodają także zioła, które – rosnące w słońcu – sprawiają, że jedzenie nabiera niepowtarzalnego aromatu.

Serce na talerzu

Włoskie mammy gotują przede wszystkim z pasją, wkładając ogromne serce w przyrządzanie posiłków dla swojej rodziny. Dlatego każde danie wychodzące z kuchni jest wyborne – niezależnie od tego, czy serwowane jest spaghetti bolognese, pizza czy risotto. Miłość do gotowania i do bliskich da się wyczuć w każdym kęsie, co czyni jedzenie niepowtarzalnym i wyjątkowym.

Masz ochotę na prawdziwie włoskie dania – wychodzące niczym spod rąk mammy? Zamów jedzenie online – wybierz rekomendowane restauracje działające w Polsce, np. Tivoli w Poznaniu i poczuj klimat Italii bez wychodzenia z domu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.