Golonka jest daniem, które ma wielu sympatyków. Dobrze zrobiona golonka jest soczysta i jędrna. Poniżej przedstawię przepis na golonkę, który wypracowałem samodzielnie.
Składniki:
Golonka – ok. 1,5 kg
Przyprawy:
- Sól czosnkowa lub zwykła sól
- Świeżo mielony pieprz
- Zioła prowansalskie
- Główka czosnku
- Litr dobrej wody, może być przegotowana, unikam kranówki
Sposób przyrządzania:
Golonkę trzeba dobrze umyć, skórę ponacinać. Nacieram całą golonkę czosnkiem, resztę ząbków drobno kroję i upycham w nacięciach na skórze i w miejscach pomiędzy mięśniami.
Zarówno mięso, jak i skórę należy dokładnie natrzeć solą czosnkową. W przypadku, gdy mamy tylko sól, nacieramy jej mniejszą ilością. Na oko daję maksymalnie 1,5 łyżeczki soli.
Wpierw nacieram solą tak, aby nie przesadzić z ilością.
Całość nacieram mieszanką pieprzu i ziół prowansalskich.
Tak przygotowaną golonkę umieszczam w naczyniu żaroodpornym i przetrzymuję przez minimum 12h w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki podlewam golonkę wodą (ok. 0,7l) i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po godzinie golonkę obracam i znów piekę przez godzinę.
Po kolejnej godzinie sprawdzam czy golonka doszła, uzupełniam ewentualny brak wody i kładę na tzw. „3 boku” – po 30 minutach obracam na „4 bok”.
Golonka gotowa. Mi najlepiej smakuje z ziemniakami, musztardą jerozolimską oraz kiszoną kapustą duszoną z kminkiem.
Taką golonkę można również zrobić w Halogen Oven, jednak trzeba dłużej piec.
Wspaniała goloneczka, musi być pyszna!