Golonka – przepis

 Golonka jest daniem, które ma wielu sympatyków. Dobrze zrobiona golonka jest soczysta i jędrna. Poniżej przedstawię przepis na golonkę, który wypracowałem samodzielnie.

 

Składniki:

Golonka – ok. 1,5 kg

Przyprawy:

  • Sól czosnkowa lub zwykła sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Główka  czosnku
  • Litr dobrej wody, może być przegotowana, unikam kranówki

Sposób przyrządzania:

Golonkę trzeba dobrze umyć, skórę ponacinać. Nacieram całą golonkę czosnkiem, resztę ząbków drobno kroję i upycham w nacięciach na skórze i w miejscach pomiędzy mięśniami.

Zarówno mięso, jak i skórę należy dokładnie natrzeć solą czosnkową. W przypadku, gdy mamy tylko sól, nacieramy jej mniejszą ilością. Na oko daję maksymalnie 1,5 łyżeczki soli.

Wpierw nacieram solą tak, aby nie przesadzić z ilością.

Całość nacieram mieszanką pieprzu i ziół prowansalskich.

Tak przygotowaną golonkę umieszczam w naczyniu żaroodpornym i przetrzymuję przez minimum 12h w lodówce.

Po wyjęciu z lodówki podlewam golonkę wodą (ok. 0,7l) i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po godzinie golonkę obracam i znów piekę przez godzinę.

Po kolejnej godzinie sprawdzam czy golonka doszła, uzupełniam ewentualny brak wody i kładę na  tzw. „3 boku” – po 30 minutach obracam na „4 bok”.

Golonka gotowa. Mi najlepiej smakuje z ziemniakami, musztardą jerozolimską oraz kiszoną kapustą duszoną z kminkiem.

Taką golonkę można również zrobić w Halogen Oven, jednak trzeba dłużej piec.

 

Jedna odpowiedź do “Golonka – przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *