Ekstrakt w piwie. Rola i znaczenie

Piwo to produkt w Polsce bardzo popularny, przez niektórych traktowany stricte jako alkohol, przez innych jako napój alkoholowy, przez jeszcze innych po prostu jako smaczny trunek. Znamy różne gatunki piwa o zróżnicowanej zawartości alkoholu – i czym ona jest, wszyscy wiemy. Im więcej procent, tym mocniejsze jest piwo. A czym jest ekstrakt w piwie? – To już zagadnienie bardziej skomplikowane. Wyjaśnijmy więc, czym jest ekstrakt w piwie, jaka jest jego rola i jakie ma on znaczenie.

Czym jest ekstrakt w piwie?

Definicja ekstraktu w piwie w ujęciu ogólnym jest bardzo prosta: to zawartość cukru w brzeczce piwnej. Brzeczka piwna to półprodukt stosowany przy produkcji piwa lub… miodu pitnego, co dla wielu z nas może być zaskakujące. Przygotowywana jest ona ze słodu, chmielu, wody i ewentualnie innych surowców (np. miodu, czy syropów owocowych). Cukier nie jest jednak „po prostu dodawany” do brzeczki; pojawia się on w wyniku zacierania. Naturalne cukry, które są zawarte w słodzie, pod wpływem działania enzymów przechodzą do cieczy – brzeczki – która w wyniku dalszych czynności przekształci się w bursztynowy trunek. Ekstrakt w piwie podaje się w jednostkach, których nazwy nawiązują do nazwisk naukowców – twórców skal ekstraktu: Karela Ballinga i Fritza Plato. Jednostki to: 1°Blg = 1°Plato, co możemy zamienić na 1% ekstraktu wagowo (w skrócie na etykiecie: ekstr. wag.). 

Rola i znaczenie ekstraktu w piwie

No dobrze, a jaka jest rola ekstraktu w piwie i jego znaczenie? – Jak łatwo się domyślić, im bardziej ekstraktywne piwo, tym „pełniejsze”. O dokładniejsze wyjaśnienie tematu poprosiliśmy specjalistów, którzy zajmują się piwami Pilsvar. Im większa wartość ekstraktu w piwie, tym intensywniejsze jest ono w smaku. Koneserzy bursztynowych trunków mówią, że piwo bardziej ekstraktywne jest cięższe. Ekstraktywne piwa to na przykład smakowite portery jak Pilsvar Porter Galicyjski, dojrzewający co najmniej 4 miesiące, w którym ekstrakt to aż 22°Blg. To ciemne piwo o niezwykle bogatym bukiecie, warzone z nawiązaniem do prastarych receptur z XIX wieku. Trzeba przy tym zaznaczyć, że niższa wartość ekstraktu w piwie oznacza, że jest ono gorsze. Jest po prostu inne. Określa się, że piwa bardziej ekstraktywne są oleiste i ciepłe – mniej ekstraktywne piwa są zimne. To, w jaki sposób odczuwamy smak piwa, jest oczywiście kwestią indywidualną. Dla jednych z nas słodki posmak piwa to atut, dla innych to rzecz zupełnie niepożądana. Możemy lubić degustować piwa rzemieślnicze i poznawać ich smaki albo wręcz przeciwnie, pozostajemy przy jednym, ulubionym piwie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *