Przejdź do treści

Duszona cebula z kiełbasą śląską w sosie pomidorowym

 Zdarzyło mi się za mocno uwędzić partię kiełbasy śląskiej. Gotowana nie bardzo smakuje, ponieważ była za mocno aromatyczna, a przecież szkoda wyrzucić.

Postanowiłem stworzyć potrawę, która będzie dobrze komponowała się z mocno uwędzoną kiełbasą.

Skład potrawy:

  • 1 kg kiełbasy śląskiej obranej ze skórki
  • 1 litr koncentratu pomidorowego
  • 0,5kg cebuli
  • trzy łyżki margaryny
  • trzy ząbki czosnku
  • sól, zioła prowansalskie, pieprz świeżo mielony
  • pół opakowania ugotowanego makaronu spaghetti

Cebulę pokrojoną w piórka dusić na margarynie, do miękkości w garnku, delikatnie posolić.

Gdy cebulka zmięknie dodać pokrojoną w plastry kiełbasę.  Dusić razem parę minut. Całość zalać koncentratem, dodać przyprawy i czosnek, dusić mieszając przez 10 minut.

Całość przelać do patelni, wymieszać z makaronem i podsmażyć.

Smacznego!

3 komentarze do “Duszona cebula z kiełbasą śląską w sosie pomidorowym”

  1. Dużo bym dała za takiego dostawcę wędzonego mięsa. W sklepach mięsnych sprzedają już prawie wszystko z paczek, wątpliwego pochodzenia i składu.

    Przepis wydaje się pyszny, ale z naszych „malowanych” wędzonek raczej nic nie wyjdzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Secured By miniOrange