Kiedy przechadzamy się po hipermarketach, czy też mniejszych sklepach spożywczych, zauważamy nieustającą tendencję do przejmowania wszystkich niemal sektorów przez duże firmy produkujące żywność. Dotyczy to zarówno nabiału, wędlin i mięs, jak i serów, czy też przetworów. Są one zazwyczaj relatywnie tanie, ale też prezentują sobą bardzo słabą jakość.
Zazwyczaj pełne są konserwantów, polepszaczy smaku i innej „chemii”, która zastępuje dobrej jakości naturalne procesy przetwarzania oraz starannie dobierane składniki. Nie da się ukryć, że wybieranie takich właśnie towarów może się wiązać z poważnymi konsekwencjami dla zdrowia, które ujawnić się mogą nawet po latach.
Co zatem zrobić, by jeść zdrowo i mieć pewność, że kupowane produkty spożywcze są dobre dla naszego organizmu? Odpowiedzią w tym przypadku jest przede wszystkim stawianie na produkty regionalne, pochodzące od mniejszych wytwórców z długimi tradycjami. Takie bowiem wyroby zazwyczaj wyróżniają się i doskonałym smakiem, i naturalnym składem i pełnym bezpieczeństwem spożycia nawet dla najmłodszych.
Własnoręczna produkcja swojskich wyrobów
Ale można przecież iść jeszcze dalej – dlaczego by nie samemu stworzyć własne produkty mięsne? Nie ma w końcu nic smaczniejszego niż własna swojska kiełbasa stworzona tak, jak uczy tego tradycja!
Przyrządzenie własnej kiełbasy czy wędliny nie jest w końcu takie skomplikowane, jakby się mogło zdawać, a przy okazji mamy pełna kontrolę, co dodaje się do naszej kiełbasy – mamy więc pewność, że produkt będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Wędlina własnego wyrobu to rzecz, która warta jest odrobinę wysiłku i starań. Nie dość, że sporo na tym zaoszczędzimy, to zyskamy naprawdę wartościowy produkt dla siebie i swojej rodziny! Polecam artykuł o wyrobie własnej kiełbasy swojskiej. Taka kiełbasa świetnie potem nadaje się do wędzenia.
od jakiś 4 lat zaopatruje się u sprawdzonego rolnika z tzw swojską kiełbasą, kaszanką, szynką jakościowo jest the best 🙂
korzystam z takich i tylko z takich wyrobów, trochę do tego zostałam zmuszona dietą bezglutenową, ale widzę tylko same dobre strony tego 🙂
Własne wyroby? Jestem jak najbardziej na tak. Wiem co jem i kontynuuje tradycję rodzinną (przepis na swojską kiełbasę mam od swojego dziadka więc przechodzi z pokolenia na pokolenie).
Naturalne wyroby to przede wszystkim genialny smak. Takich wyrobów na pewno nie spotkamy w sklepie. Przygotowywane są na własnych recepturach, które trzymane są w ścisłej tajemnicy. Ich smak nie jest zepsuty żadnymi środkami konserwującymi i innymi. Jeśli macie taką możliwość to kupujcie tylko wyroby własne.
U mnie na święta zawsze przygotowuje się swojskie wędliny. Smak nieporównywalny z żadną inną kupioną w sklepie!
Swojskie wędliny najlepiej smakują przy rodzinnym stole.
Kiedyś tylko takie wędliny się jadało, szkoda że w obecnych czasach jedzenie zostało spopularyzowane, i większość woli kupić gotowy produkt w supermarkecie. Zazdroszczę tym którzy mają dostęp do domowych wędzonych wędlin na codzień.