Czosnek – wcinaj na zdrowie!

Czy wiesz, że twoja kuchnia to istna skarbnica produktów leczniczych i prozdrowotnych? Królem takich naturalnych „wspomagaczy” organizmu jest czosnek. Wystarczy sobie przypomnieć nasze babcie, które sięgały po mleko z miodem i czosnkiem za każdym razem, gdy łapało nas przeziębienie. Może i mikstura ta nie była największym rarytasem, ale za to szybko stawiała na nogi. Czosnek to niesamowita roślina, pełna właściwości prozdrowotny. Dlaczego warto wzbogacać nim swoją dietę przez cały rok? O tym przeczytasz w poniższym artykule.

Czosnek – jak go stosować?

Specjaliści są pewni co do tego, że regularne spożywanie czosnku ma zbawienny wpływ na cały organizm i w zasadzie wszystkie jego układy. W obecnych czasach nie jest trudno o dobrej jakości czosnek, nawet czosnek z dostawą do domu. Jednakże nasuwa się pytanie: jak go stosować, z czym jeść, jak przemycać w potrawach, zwłaszcza jeśli na przykład ktoś z członków rodziny nie lubi jego smaku?

Jeżeli natomiast lubimy jego posmak, to naprawdę warto spożywać surowy czosnek – na przykład kładąc kilka cienkich plasterków na kanapkę.

Czosnek można dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek (pokrojony lub przeciśnięty przez praskę). Jest ważnym składnikiem sosów – niezwykle popularnego sosu czosnkowego.

Zastosowanie znajdzie w zupach, dodając charakterystyczny smak, jak również w sosach do makaronu czy ryżu. Może być składnikiem marynaty do mięs.

Dobrym sposobem na przemycenie go do diety jest zmiksowanie z innymi składnikami i podawanie jako smoothie.

Jak zatem widać – sposobów na włączenie czosnku do codziennej diety jest naprawdę wiele. Można go bowiem dodawać praktycznie do wszystkiego i spożywać także czosnek surowy.

Czosnek można spożywać także pod postacią nalewki lub kupić olejek czosnkowy. Na rynku dostępne są też suplementy diety, zawierające czosnek. Warto jednak sięgać po dobrodziejstwo natury i spożywać świeży czosnek.

Czosnek pospolity

Czosnek pospolity to bylina, która gości w naszych kuchniach już od wieków. Jest to nazwa dla czosnku, powszechnie dostępnego w sklepach (zarówno stacjonarnie, jak i internetowo, z dostawą do domu), delikatesach czy marketach. Występują odmiany różowana i fioletowa, rzadziej biała (ta kojarzona jest z gorszej jakości czosnkiem, sprowadzanym z Chin, ale bywa uprawiana też w Polsce). Za intensywny zapach odpowiadają natomiast zawarte w roślinie olejki eteryczne. Jak poznać, że czosnek jest dobrej jakości, zdrowy i dobry do spożycia? Jeżeli wciąż pozostaje w skórce, to nie powinien wydzielać zapachu. Sama główka czosnku powinna być twarda, a nie miękka i poddająca się ściskaniu.

Mając w ręce czosnek, który jest twardy i nie wydziela zapachu – możemy być pewni, że jest to dobry produkt, nadający się do spożycia.

Jeśli zaś chodzi o przechowywanie czosnku, to nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy trzymać czosnek w kuchni, w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu (jak większość produktów spożywczych, niewymagających chłodzenia). Warte podkreślenia jest natomiast to, że czosnek powinien mieć dostęp powietrza; lepiej więc ułożyć go w koszyczku, aniżeli zamykać w słoiku.

Jaki zalety przynosi regularne spożywanie czosnku?

Prozdrowotne właściwości czosnku sprawiają, że regularne jedzenie czosnku ma zbawienny wpływ na cały organizm. Przeciwutleniacze zapobiegają rozwojowi nowotworów. Spożywanie czosnku ma wpływ na zwiększenie odporności organizmu, a także zapobieganie innym chorobom, jak choroby serca, cukrzyca (czosnek obniża poziom glukozy). Zawarte w czosnku substancje oraz witaminy mają wpływ na naczynia krwionośne oraz poprawiają stan skóry (szczególnie cery naczynkowej i trądzikowej). Czosnek przyspiesza proces trawienia, a więc pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, dbając przy tym o zdrowie całego układu trawiennego.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Wiele w tym stwierdzeniu prawdy, bowiem pod lśniącą skórką białych ząbków skrywają się tak cenne substancje, jak choćby: związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, witaminy i minerały oraz związki śluzowe. Spożywanie czosnku pomaga złagodzić stany zapalne górnych i dolnych dróg oddechowych. Czosnek wzmaga pocenie się, obniża gorączkę, rozgrzewa, udrażnia drogi oddechowe – są to nieprzecenione właściwości, jeśli chodzi o walkę z przeziębieniem czy grypą. Warto w pierwszej kolejności sięgać po takie naturalne sposoby, gdyż syntetyczne antybiotyki powinny stanowić ostateczność.

Właściwości lecznicze i prozdrowotne czosnku

Podsumowując; właściwości prozdrowotne czosnku i jego lecznicze działanie ma zbawienny wpływ na:

  • Układ trawienny – czosnek reguluje wydzielanie żółci, ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom. Ponadto niszczy pasożyty.

  • Układ sercowo-naczyniowy – czosnek reguluje ciśnienie krwi, poprawia przepływ krwi, niweluje i zmniejsza zmiany miażdżycowe, zapobiega zakrzepom, udarom i zawałom.

  • Układ immunologiczny – czosnek wspomaga układ odpornościowy, a w razie występienia infekcji łagodzi jej objawy i przyspiesza powrót do zdrowia. Jest to naturalny antybiotyk. Ma właściwości przeciwbakteryjne.

  • Skórę – dzięki właściwościom antyseptycznym wspomaga leczenie trądziku, zaś jego wpływ na naczynia krwionośne pomaga wzmocnić cerę naczynkową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *