Biała kiełbasa – przepis

Przepis na prostą i smaczną białą kiełbasę. Ten przepis jest wielokrotnie modyfikowany przeze mnie. Ilości przypraw są jak dla mnie optymalne. Najlepiej samemu dobrać proporcje. Możecie podczas mieszania dodawać przyprawy stopniowo i próbować tego, jak smakuje całość.biala kielbasa

Skład mięsny:

  • 20% mięsa wołowego,
  • 30% boczku lub pachwiny wieprzowej (boczek bez skóry),
  • 20% szynki wieprzowej,
  • 30% łopatki wieprzowej.

Przyprawy:

  • pieprz świeżo zmielony 2g/kg – daję około 5g/kg,
  • sól kamienna niejodowana 18g/kg,
  • majeranek 5g/kg,
  • czosnek – jeden duży ząbek na 1kg.

Pozostałe składniki:

  • jelita – kaliber 38-30mm,
  • woda – kranowa filtrowana lub mineralna niegazowana, ewentualnie lód w kostkach.

mięso do nadziewania

Całe mięso kroję na kawałki takie, jakie wejdą do maszynki. Mięso w takiej postaci solę, mieszam i odstawiam na dwie doby do lodówki. Połowę wołowiny, 10% łopatki, szynki i 20% boczku mielę trzykrotnie na oczkach 3mm (kutrowanie). Resztę mielę na oczkach 10mm.

Wszystko mieszam i dodaję przyprawy. Czosnek ucieram lub przepuszczam przez praskę.

Mieszając dodaję stopniowo wodę. W zależności od mięsa dodaje się różne ilości wody. Proponuję dolewać wodę powoli z małego naczynia – mięso ma odklejać się od rąk. Mieszanie może trwać do około godziny. Mięso odstawiam do lodówki.

Nadziewanie

maszynka zelmer  nadziewnaie kiełbasy

Jelita są moczone przez parę godzin w zimnej wodzie, kilkukrotnie zmienianej.

Nadziewam za pomocą maszynki Zelmer. Jest to dosyć uporczywe, aczkolwiek wykonalne zadanie.

nadziewanie kiełbasy

Nadziany flak dzielę na odcinki 10–15cm.

Taką kiełbasę można wędzić w ciepłym dymie przez około trzy godziny.

 

Tagi: , , ,

Komentarze: 4

  1. zbyszek Marzec 28, 2013 at 7:54 am Reply

    Tyle roboty i na nic – po uwędzeniu to już nie BIAŁA kiełbasa!

    • admin Marzec 30, 2013 at 10:59 am Reply

      Czemu?

    • admin Czerwiec 8, 2013 at 8:46 am Reply

      Wędzenie jest tylko alternatywą… bardzo smaczną :)

  2. Paweł Marzec 29, 2013 at 6:46 pm Reply

    Kiełbasa wyszła SUPER. Robiłem pierwszy raz w życiu. Pieprzu nasypałem 4g/kg. Dla mnie trochę za dużo.
    Do Zbyszka: wędzona albo biała, pomyśl trochę.
    Gratuluje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Przeczytaj poprzedni wpis:
maszynka zelmer
Sprzęt do wędzenia i wyrobu wędlin – sprzęt masarski

Chcąc wędzić musimy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych rzeczy, bez których trudno sobie poradzić. Warto odwiedzić dobry sklep masarski i......

Zamknij